top of page

תרבות ועמיות יהודית

לתאטרון הבמה למעלה מעשרים שנות ניסיון בפיתוח הצגות וסדנאות תיאטרון המטפלות בנושאים הקשורים לזהות יהודית אישית ומשותפת.

תיאטרון הבמה רואה בכל הצגה וסדנה הזדמנות לשיח חוויתי, עשיר ומקרב המאפשר לכל אחד להתחבר למרכיבי הזהות היהודית שלו תוך היכרות עם מרכיבי הזהות היהודית של שאר חברי הקבוצה. תכניות הבמה מאופיינות  בגישה סובלנית ומכבדת המדגישה את ריבוי הזהויות ומאפשרת לכל קול להישמע.

 

במרוצת השנים עבדנו עם קהילות יהודיות בדרום מזרח ארה"ב, הסוכנות היהודית, קרן פוזן, בית התפוצות, המרכז לחינוך הומניסטי, משרד החינוך, צה"ל ועוד. פגשנו אלפי תלמידים, הורים, מורים, מנהלי בתי ספר, סטודנטים, חיילים, שליחים ועוד.

 

תכניות הבמה זוכות למשובים מרגשים, מצליחות לגעת באנשים ולהניע אותם לחשיבה מחודשת, לעורר שיח דינמי בין אוכלוסיות שונות, להפיל מחיצות ולקרב לבבות.

הצגות וסדנאות לאנשי חינוך  

תיאטרון ככלי ללמידה חווייתית ומשמעותית: סדנת תיאטרון (שעה וחצי עד שלוש שעות)

על הסדנה: כיצד הופכים את נושאי הלימוד ללמידה חווייתית  ומשמעותית עבור התלמידים, המצליחה לגעת  בעולמם, לחבר אותם לנושאי הלימוד ולעורר בהם מעורבות וחשיבה מחודשת.

מטרת הסדנה לחשוף אנשי חינוך למגוון רחב של כלים וטכניקות מעולם התיאטרון בהם יוכלו לעשות שימוש בכיתת הלימוד. לצורך ההדגמה יתמקד כל מפגש בנושא לימוד הרלוונטי לכל קבוצה.

בתום הסדנה יקבלו המשתתפים את אסופת הטכניקות שהודגמו במהלך הסדנה עם הנחיות כיצד להשתמש בהן עם תלמידים. סדנה חווייתית ביותר!

 

"בין מסורת לקדמה" - דילמות של זהות יהודית: הצגה (40 דקות) + סדנה (שעה וחצי)

ההצגה מפגישה את המשתתפים עם ארבע דמויות המגיעות מתקופות שונות בהיסטוריה של העם היהודי ומתמודדות עם הדילמה - בין מסורת להתחדשות.

הסדנה מזמינה כל משתתף לבחון באמצעות טכניקות מעולם התיאטרון היכן פוגשת אותו הדילמה בין מסורת להתחדשות בחייו, תוך הקשבה לקולות השונים העולים משאר חברי מהקבוצה. התוכנית מדגישה את ריבוי הזהויות בקבוצה.

עמיות יהודית:

סדנת תיאטרון (שעה וחצי)

במהלך הסדנה ייקחו  המשתתפים חלק בדינמיקה חווייתית שתזמין אותם לבחון את המקורות העמוקים, האישיים והקולקטיבים, לתחושת השייכות והערבות ההדדית לעם היהודי. טכניקות התיאטרון המשולבות בסדנה תעודדנה את המשתתפים להביא לידי ביטוי את תחושותיהם האישיות תוך הקשבה מכבדת לקולות השונים העולים בקבוצה.

 

שלום לך ארץ נהדרת:

הצגה (40 דקות) + סדנה (שעה וחצי)

הצגת מונולוגים מרגשת המעלה סיפורים אישיים של חמש דמויות מהתרבות היהודית, המספרות על הקשר המיוחד שלהן לארץ ישראל והבחירה  שלהן בארץ ישראל כבית.

על הסדנה: הזדמנות לכל משתתף לבדוק בצורה חווייתית ממה מורכב וממה מושפע הקשר שלו לא"י. הזדמנות להתחבר לשורשים האישים ולהכיר את שורשיהם של שאר חברי הקבוצה.

"התפילה שבלב":

סדנת תיאטרון (שעה וחצי)

האם קיים בנו צורך טבעי להתפלל? מתי הוא מופיע? למי הוא מופנה? ועל איזה צורך הוא עונה? במהלך הסדנה יחשפו המשתתפים לטקסטים של תפילות חילוניות ודתיות, דרכן הן יבחנו בדרך חווייתית את החיבור שלהם לנושא התפילה. סדנה מרגשת ומקרבת לבבות

הצגות וסדנאות לתלמידים  

מנהיגות - מדמויות מופת בתרבות היהודית ועד למנהיג שבי – כיתות ה'-ט'

התכנית מפגישה את התלמידים עם מנהיגים וקבוצות מובילות בתרבות היהודית. דרך המפגש נחקור מה התכונות המאפשרות למנהיגים להנהיג ולחולל שינוי, אילו מהתכונות שזיהינו קיימות גם בנו, התלמידים ואיפה מושג המנהיגות פוגש כל אחד במעגלי השייכות השונים בחייו: האישי, הכיתתי, הבית ספרי, המשפחתי, החברתי ועוד.

חיים ומוות ביד הלשון מופע סיטואציות על מניעת אלימות בבתי הספר - כיתות ג'-ט' (מותאמת לגילאים השונים)

מופע סיטואציות מערב קהל, הממחיש את ההשפעה הרבה שיש למילים על חיינו. במהלך המופע מוצגות סיטואציות מחיי ביה״ס ומהמרחב הציבורי, המשקפות את הקלות בה ניצתת שפה אלימה ולאן זה יכול להוביל. המופע מסתיים בהתייחסות לרצח רבין. הסיטואציות פותחות חלון לחוויה הפנימית שעוברים אלו שהשפה האלימה מופנית כלפיהם. לאורך המופע אנו פונים לתלמידים, מבקשים מהם להיכנס לנעלי הדמויות ולהגיב לסיטואציות המשוחקות. 

נשים קטנות נשים גדולות מסע מקרב בין אימהות ובנות מצווה – כיתות ו' המזמין אימהות ובנות מצווה לתהליך משותף של למידה, חוויה, קירוב לבבות וחיזוק הקשר בין אם לבתה. המפגש משלב לימוד של היבטי גיל הבגרות והמצוות בתרבות היהודית עם תהליך חוויתי המשתמש בטכניקות וגירויים מגוונים מעולם התאטרון. תהליך הסדנה מעשיר, מעמיק, מקרב ונוגע ויישאר הן לאימהות והן לבנות המצווה כזיכרון משמעותי לאורך השנים.

נפגשים ממקום אחר מפגש אבות ובני מצווה - כיתות ו'-ז'

בעזרת תרגילים וטכניקות מעולם התאטרון נבחן מה מייחד את המעבר מילדות לבגרות ובאיזה דרכים מציינים אותו בתרבות היהודית. במהלך המפגש יפגשו האבות והבנים עם שלוש דמויות מהתרבות היהודית (מגולמות על ידי שחקן מקצועי) שתספרנה מה היה עבורן המעבר מילדות לבגרות. נקשיב לאבות שיספרו כיצד הם חוו את המעבר מילדות לבגרות ולבנים שישתפו מהו עבורם המעבר הזה.

שלום לך ארץ נהדרת – לכיתות ד'-ז'

הצגת מונולוגים מרגשת 5 : דמויות מתקופות שונות בתולדות ארץ ישראל מספרות לתלמידים על הקשר המיוחד שלהן לארץ. כל דמות והחיבור שלה לישראל - דרך מעורבות, דרך חידוש, דרך יצירה, דרך אחריות אישית וחברתית, דרך ויתור והקרבה. הדמויות יוצרות ביחד קולאז׳ מרגש של זיקות שונות לארץ ישראל. ״שלום לך ארץ נהדרת״ סדנת תאטרון - לאחר ההצגה התלמידים מוזמנים לסדנת תאטרון חווייתית. דרך שימוש בחפצים, תרגילים וטכניקות ייחודיות מעולם התאטרון הם בוחנים מה הם מרכיבי הקשר שלהם ושל משפחתם לארץ ישראל.

יום כיפור - חוקרים את משמעות החג  לכיתות ג'-ט' (מותאמת לגילאים השונים)

סדנה על חשבון נפש ובדיקת המושג חשבון נפש במעגל האישי והקבוצתי: האם אנו זקוקים לעריכת חשבון נפש כפרטים וככיתה? האם אנו זקוקים למועד ולמסגרת מיוחדת לעריכת חשבון נפש? האם אנו זקוקים לטקס קבוע מראש לעריכת חשבון נפש?

בין מסורת לקדמה - דילמות של זהות  כיתות ז'-ט'

התכנית מורכבת משני שלבים היוצרים יחד תהליך חווייתי ומשמעותי: שלב א - תאטרון דילמה: ״מי אני והיכן מקומי?״ שני שחקני תאטרון יעלו 4 סיטואציות מתקופות היסטוריות שונות בהן הדמויות התמודדו עם דילמה זו. כל דמות תכניס את הקהל לאחיות התקופה והמקום בהם היא חיה ותחבר את הקהל להתמודדות הקשה שהיא חוותה בתקופתה אל מול הדילמה  -מסורת מול התחדשות. שלב ב - סדנת תאטרון: לאחר שההצגה הציפה את הדילמה, יחולקו המשתתפים לקבוצות שישתתפו בסדנת תאטרון חווייתית. בסדנה יבררו המשתתפים היכן נגעה בהם ההצגה ומה היא עוררה, יוכלו לבדוק האם הדילמה - מסורת מול התחדשות - רלוונטית גם לחייהם, לברר באילו סיטואציות בחייהם מתעוררת הדילמה הזו ולבחון מהם מרכיבי הזהות היהודית שלהם בהשוואה למרכיבי הזהות של דורות אחרים במשפחתם.

bottom of page